Adevarul despre alimentele procesate

Secrete 23.03.2016
Mai mult ca sigur ai auzit de procesul de ”superprocesare” a alimentelor in contextul in care se vorbea de un atribut nesanatos al acestora. Dar ce inseamna acest termen mai exact, cate alimente intra in aceasta categorie si de ce sunt ele adesea dezaprobate?
 
Procesarea alimentare reprezinta orice procedura prin care se altereaza starea naturala a alimentului prin supraincalzire, congelare, macinare, mixare sau adaugare de arome. A prepara si a gati ingredientele crude acasa inseamna tot un fel de procesare, insa noi ne referim la procesarea industriala din care rezulta de obicei semipreparatele si alimentele ambalate.
 
Bineinteles procesarea alimentara poate fi un lucru bun deoarece asigura un stoc de alimente sigure, diverse, accesibile si din abundenta, conform unui studiu publicat de cercetatorii americani in American Journal of Clinical Nutrition.
 
Insa foarte multi experti considera ca un consum excesiv de alimente super procesate conduce la o dieta saraca in nutrienti si la o crestere a ratei obezitatii. Aceasta afirmatie poate fi adevarata mai ales in cazul alimentelor pe care le gasim in magazin ”gata pentru a fi consumate” repede si usor inaintea aparitiei semnalelor de satietate.
 
Pentru a testa aceste notiuni, un nou studiu a analizat achizitiile de produse alimentare si bauturi din mai mult de 150 de mii de gospodarii. Toate produsele alimentare au fost studiate in termenii procesarii, calitatii nutritionale si accesabilitatii. Rezultatele au fost urmatoarele:
 
- Produsele super procesate alimentar sunt responsabile din furnizarea a 63% dintre caloriile zilnice. Acestea au fost definite ca produse amestecate industrial din mai multe ingrediente si ale caror surse naturale nu mai pot fi recunoscute precum hot dog, margarina, deserturi si aperitive congelate, inghetata sau bomboane.
- Produsele alimentare procesate la un grad moderat sunt responsabile de aproximativ 30% din numarul caloriilor zilnice si includ orez alb, paste, unt de arahide, conserve, branza, unt, iaurt, sunca sau dulceturi.
- Produsele neprocesate sau cele minim procesate contribuie la consumul a 7 % din caloriile zilnice si sunt reprezentate de alimente integrale precum produse proaspete dsau congelate, boabe de fasole, linte, nuci, oua, orez brun, lapte sau carne proaspata.
 
Partea cea mai interesanta si ingrijoratoare abia acum urmeaza: produsele gata de a fi consumate ocupa 64% dintre caloriile zilnice iar cele care sunt gata de a fi incalzite si consumate  inca 17%. Doar 19% din aportul zilnic de calorii este furnizat de alimentele ce necesita preparare acasa. Si in mod deloc surprinzator, studiul a demonstrat ca toate aceste produse super procesate au un continut total disproportionat de zahar, sodiu si grasimi saturate.
 
Autorii studiului avertizeaza ca in ritmul acesta sanatatea noastra va avea mult de suferit, motiv pentru care ni se recomanda sa cumparam alimente neprocesate sau minim procesate pe care sa le gatim acasa.
 
Tags:
alimente
procesate
calorii
nutritie
dieta
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare